Werkzaam: UMC Utrecht
Functie: Medisch moleculair microbioloog
Greet Boland heeft Farmacie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. Tijdens een stage op het UMC Utrecht in 1987/1988 kwam zij in aanraking met wetenschappelijk onderzoek op de afdeling Immuno-hematologie en de afdeling Dermatologie en werd haar interesse gewekt in de immunologie en de virologie. In 1991 is zij gepromoveerd op een studie naar het beloop, de risicofactoren en de diagnostiek van cytomegalovirusinfecties in transplantatiepatiënten. Na haar promotie is zij op het UMC Utrecht blijven werken in hetwetenschappelijk onderzoek en is zij, naast het onderzoek naar infecties na transplantatie, betrokken geraakt bij het klinisch onderzoek en de diagnostiek van virale hepatitis. Dit was in de tijd dat het hepatitis C virus net kon worden aangetoond. Bij de klinische studies was haar taak met name gericht op de diagnostische kant van het klinisch onderzoek en (eventuele) aanvullende wetenschappelijke vraagstellingen.
Naast het klinisch onderzoek is zij betrokken geweest bij diverse vaccinatie studies, o.a. de registratiestudie van enkele combinatievaccins en vaccins met nieuwe adjuvantia.
Van 2005 tot 2013 is zij, naast haar werk op het UMC Utrecht, als projectleider bij het Nationaal Hepatitis Centrum (NHC) in Amersfoort gaan werken. In die functie heeft zij o.a. meegewerkt aan de ontwikkeling van richtlijnen, organisatie van symposia en organisatie van wetenschappelijke projecten in teamverband met andere organisaties. O.a. de opsporing van virale hepatitis in risicogroepen is geïnitieerd vanuit het NHC.
Tijdens haar bovengenoemde werkzaamheden heeft zij zich verder ontwikkeld en SMBWO-erkenning gekregen als immunologisch onderzoeker, microbiologisch onderzoeker en uiteindelijk als Medisch Moleculair Microbioloog, na enkele jaren opgeleid te zijn in de microbiologische diagnostiek in bredere zin. Tevens door het volgen van diverse aanvullende opleidingen is de erkenning ‘basis kwalificatie onderwijs (BKO)’ en de BROK-registratie in bezit.
Momenteel ligt haar focus op diverse taken binnen de afdeling Medische Microbiologie van het UMC Utrecht. Voorbeelden zijn: moleculaire diagnostiek van infectieziekten (virussen, bacteriën), onderzoek en diagnostiek naar resistentie (HCV), microbiële hygiëne van apotheekbereidingen, participatie binnen bestuur van de SKML, vaccinatie van studenten tegen hepatitis B, etc.