Lagerhuisdebat Leverziekten

Beste collega’s,

We staan aan het begin van een nieuwe decade waarin de hepatologie zich verder zal blijven ontwikkelen. Anno 2020 is er in elk geval de zekerheid dat we de meeste leverziekten kunnen behandelen maar dat de manier waarop een onderwerp voor debat blijft. Ook het Lagerhuisdebat Leverziekten gaat een nieuwe decade in, op dinsdag 1 december zal het 10e  Lagerhuisdebat plaatsvinden!

Controverses genoeg. De behandeling van hepatitis C kan niet beter en niet eenvoudiger: hebben de hepatitis-behandelcentra in het pangenotypische one-size fits all tijdperk nog wel bestaansrecht? Of moeten we overgaan op een verdere centralisatie van de HCV-behandeling omdat het een zeldzame ziekte wordt en niet iedere behandelaar voldoende ervaring kan behouden? De sterftestatistieken laten echter zien dat er nog wel degelijk veel patiënten moeten zijn. Hoe vinden we die, hoe maken we -als dat al mogelijk is- Nederland HCV-vrij?

Patiënten met NAFLD en/of NASH zijn er daarentegen genoeg. Moeten we bij iedereen het vetgehalte meten of is dat zolang er geen adequate behandeling bestaat overdreven? Recent onderzoek toont veel meer positieve effecten van rifaximine aan dan alleen op hepatische encephalopathie; moet de indicatie worden uitgebreid?

De hepatologische uitdaging in het nieuwe decennium is ongetwijfeld het hepatocellulair carcinoom, welke kant gaat het op?

Doe mee aan het 10e Lagerhuisdebat, ga de uitdagingen aan! Tot 1 december in Utrecht.

Dr. Rob de Knegt, MDL-arts Erasmus MC Rotterdam
Voorzitter Lagerhuisdebat

 

Datum

dec 01 2020
Expired!

Tijd

All Day

More Info

Read More

Locatie

Utrecht, Nederland
Utrecht, Nederland
Read More
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.